Mapa web    A-  A+     en  es        

Notícies

01.11.09

El Consorci recupera un dels refugis antiaeris de la Guerra Civil

refugis antiaeris
Ampliar en una finestra emergent refugis antiaeris
refugis antiaeris
Ampliar en una finestra emergent refugis antiaeris
Els terrenys que ocupa avui el Centre Comarcal de Tractament de Residus del Vallès Oriental van acollir fa més de 70 anys, l’any 1938, l’aeròdrom 329, instal·lació militar de les Forces Aèries de la República, que va servir com a base d’entrenaments i pràctiques de l’escola de pilots i del Cuadro Eventual.

Operatiu des del juny de 1938 aquest camp disposava d’una pista que va superar els 1.400 metres en la seva etapa final, el que va permetre acollir tot tipus d’avions de la República; de la masia de ca l’Arnau, habilitada com a caserna de l’Estat Major; d’un refugi d’Estat Major, un dels més llargs de la Guerra Civil que s’ha posat al descobert; i de 3 refugis elementals, dels quals només se’n conserva un, el del bosc de Can Pantiquet. Ubicat en els terrenys del Centre Comarcal de Tractament de Residus del Vallès Oriental, aquest refugi elemental que el Consorci ha volgut preservar, conscient del seu valor històric, superant tots els obstacles que ha suposat la construcció de la planta de digestió anaeròbica i de compostatge, es caracteritza per la seva construcció de maó i sostre de volta de canó enrajolada amb coberta de forjat.

El refugi, situat al perímetre del que va ser l’antiga pista, zona destinada a l’aparcament dels avions i que tenia com a finalitat proporcionar una protecció real contra la metralla i les bombes, consisteix en un túnel amb galeria de 5 metres de llargària i 2 m d’alçada, a una profunditat d’entre d’1,5 i 2 metres i amb una entrada en escala descendent i una sortida en forma de pou amb una escala vertical.
L’objectiu del Consorci és trobar subvencions per a restaurar-lo, amb l’assessorament de l’historiador David Gesalí, autor del llibre L’aeròdrom 329, i donar a conèixer l’espai recuperat.

Hemeroteca

Podeu fer cerques per un únic criteri o combinar-ne més d'un per definir amb major precisió els resultats que voleu obtenir.
Calendari
Calendari


RSS
© Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental
- Avís legal