Mapa web    A-  A+     en  es        

Notícies

23.04.09

L’aeròdrom 329

Xerrada col·loqui 22-04-09
Ampliar en una finestra emergent Xerrada col·loqui 22-04-09
Montornès del Vallès i l’aeronàutica en la Guerra Civil espanyola

Dimecres dia 22 d’abril a les 20:30 hores a la Sala de plens del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, va tenir lloc amb motiu de la diada de Sant Jordi la xerrada col·loqui sobre L’aeròdrom 329. Montornès del Vallès i l’aeronàutica en la Guerra Civil espanyola.

L’acte, a càrrec de l’autor del llibre, David Gesalí, va aplegar prop de 30 persones que van gaudir del relat de l’historiador barceloní, que ha centrat la seva activitat a investigar i recuperar informació sobre els aeròdroms que operaven durant la guerra aèria del 1936-1939.

En David Gesalí va explicar, a grans trets, els resultats del treball d‘investigació resultat de l’adjudicació del Premi Montornès de recerca història 2004 concedir per l’Ajuntament de Montornès del Vallès. L’autor ha sabut generar un mètode exhaustiu d’anàlisi que barreja amb gràcia i eficàcia la recerca documental textual i iconogràfica, la història oral, l’arqueologia industrial, l’arqueologia de camp i els estudis de paisatge.

L’aeròdrom 329

En el tram final de la Guerra Civil, l’exèrcit de la República va fer construir un aeròdrom a la plana del Raiguer, situada a la punta nord del terme municipal de Montornès del Vallés. Centenars d’homes de la contrada vans ser cridats per realitzar els treballs d’esplanació de la pista. Les requises dels terrenys afectaren les masies de l’entorn i van tallar en sec el treball agrícola dels pagesos de la zona.

Operatiu des del juny de 1938, l’aeròdrom 329 -així és com se’l coneixia- va ser la base d’entrenaments i pràctiques de l’escola de pilot i el Cuadro Eventual. Disposava d’una pista de més de mil metres, uns quants refugis, avions biplaça, tota la logística necessària i la masia de ca l’Arnau, habilitada com a caserna de l’Estat Major.

Amb la progressiva reculada del front de guerra, les activitats de reentrenament de l’escola van quedar diluïdes, però el 329 va tenir una segona vida: entre el 15 i el 23 de gener de 1939 va ser la base d’operacions d’una esquadrilla de combat que es va encarregar de la defensa aèria de Barcelona. I encara més, un epíleg: quan totes les instal·lacions estaven abandonades i els nacionals estaven entrant al Vallés Oriental, el dia 27 de gener un últim avió s’enlairà de Montornès per acomplir amb èxit una missió molt especial al servei del govern de la República.

Hemeroteca

Podeu fer cerques per un únic criteri o combinar-ne més d'un per definir amb major precisió els resultats que voleu obtenir.
Calendari
Calendari


RSS
© Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental
- Avís legal