Mapa web    A-  A+     en  es        

Notícies

03.03.09

La Maternitat d’Elna

Xerrada col·loqui al Consorci
Ampliar en una finestra emergent Xerrada col·loqui al Consorci
Dilluns dia 2 de març, a les 20:30 hores a la Sala de plens del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, va tenir lloc la xerrada col·loqui sobre La Maternitat d’Elna, bressol de l’exili.

L’acte, a càrrec de l’autora del llibre, l’Assumpta Montellà, va aplegar prop de 40 persones que van gaudir del relat de la historiadora mataronina que es defineix a si mateixa com a una “historiadora de professió, per devoció, per vocació, amb passió, amb vehemència, amb intensitat. Això comporta que sigui una historiadora poc convencional...i també perquè m'agraden les històries de les persones anònimes, històries menudes, d'herois que no surten en els manuals d'Història, històries que mai faran història...o potser si”.

Autora de diversos treballs d’investigació i recerca sobre la guerra civil espanyola i les rutes de l’exili, col·laboradora a la revista Sàpiens i membre actiu de diferents associacions que treballen per la recuperació de la Memòria Històrica, Montellà també és autora del llibre El seté camió. El tresor perdut de la República.

La Maternitat d’Elna

La Maternitat d’Elna descobreix un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra. Entre 1939 i 1944, la suïssa Elisabeth Eidenbenz va salvar la vida de 597 infants. Eren els fills de les exiliades catalanes i espanyoles que malvivien en condicions penoses en els camps de refugiats republicans de Sant Cebrià de Rosselló, Argelers i Ribesaltes, i que van tenir la sort de ser acollides a la maternitat que va crear Eidenbenz.

«Hi havia una mare que no tenia llet i el nen plorava de gana dia i nit. Quan es rendia de tant plorar, s’adormia i ella l’escalfava amb el seu cos. Les mantes que tenien encara estaven xopes d’aquells dies tan dolents de febrer. Quan sortia el sol, enterrava el nadó a la sorra fins deixar-li fora només al caparró. La sorra li feia de manta.
Però al cap d’uns dies el nen es va morir de fred i de gana. Jo estava embarassada i només de pensar que el meu fill naixeria en aquell infern ja em desesperava.» Mercè Domènech (Portbou, 2004)

Hemeroteca

Podeu fer cerques per un únic criteri o combinar-ne més d'un per definir amb major precisió els resultats que voleu obtenir.
Calendari
Calendari


RSS
© Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental
- Avís legal