Mapa web    A-  A+     en  es        

Notícies

02.07.15

Bossa? No, gràcies!

Dia Internacional lliure de bosses
Ampliar en una finestra emergent
El Consorci distribuirà bosses reutilitzables entres els usuaris i les usuàries de les deixalleries comarcals el proper dia 3 de juliol, Dia internacional lliure de bosses. És una campanya de sensibilització entorn a la problemàtica de les bosses de plàstic, l'objectiu de la qual és afavorir la participació ciutadana per reduir la bossa d'un sol ús i prevenir els problemes que acompanyen la producció i consum d'aquest envàs d'un sol ús.

Una bossa de plàstic et sembla poca cosa?
Les bosses de plàstic estan fetes de petroli, un recurs no renovable i costós. Suposen un 2% de la brossa i triguen uns 500 anys a descomposar-se. A l’àmbit del Consorci en consumim 1.200.000 unitats en una setmana. Aquests impactes es poden reduir substituint la bossa de plàstic per altres sistemes reutilitzables.

Estadístiques sobre el consum de bosses de plàstic
De mitjana, cada persona a Europa utilitza unes 190 bosses de plàstic l'any. A Catalunya, la mitjana és de 156 unitats, després d'haver-ne reduït el consum al voltant d'un 50% en 5 anys, gràcies al denominat Pacte per la Bossa, un acord entre el Govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i a l'Estat.
A Dinamarca i a Finlàndia cada persona utilitza anualment només 4 bosses, mentre que a Polònia, Portugal i Eslovàquia el seu ús és 100 vegades més gran.
Es triga cinc minuts en produir una bossa de plàstic, que serà utilitzada durant cinc minuts, però que trigarà 500 anys a desaparèixer. En total, l'any 2010 més de 8.000 milions de bosses de plàstic es van convertir en escombraries a la UE.

L'Eurocambra fixa la reducció del consum de bosses de plàstic
Amb la nova directiva europea es pretén reduir en un 80% el consum de bosses de plàstic d’un sol ús per a l’any 2025 i limitar l'impacte negatiu en el medi ambient, fomentant la prevenció de residus. De la voluntat per reduir-ne la quantitat que se n’utilitza es passarà a l’obligatorietat d’assolir uns objectius comuns mitjançant l’adopció d’almenys una de les següents iniciatives:

• Emprendre mesures per garantir que l’ús d’aquestes bosses cau a 90 unitats a l’any per persona pel 31 de desembre de 2019 i, a 40, pel 31 de desembre de 2025.

• Introduir instruments com ara prohibicions, impostos o gravàmens per restringir la distribució gratuïta de bosses de plàstic lleugeres a tots els punts de venda pel 31 de desembre de 2018 (de manera que els consumidors hauran de pagar sempre per elles).

Hemeroteca

Podeu fer cerques per un únic criteri o combinar-ne més d'un per definir amb major precisió els resultats que voleu obtenir.
Calendari
Calendari


RSS
© Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental
- Avís legal